Lävistykset

Ennen lävistysaikaa muista levätä, syödä ja juoda hyvin. Verensokeri on hyvä olla korkealla, jotta huono olo ei yllätä. Mikäli sinulla on taipumusta huonoon oloon esimerkiksi verikoetilanteissa, varaa itsellesi mukaan jotain sokeripitoista. Mikäli hiuksesi ovat lävistyksen laiton edessä, huolehdithan että ne ovat kiinni tai muutoin pois tieltä.

Tule paikanpäälle täsmällisesti ja yksin (alle 16v. huoltajan läsnäolo sallittu). Mikäli jonkin tietyn syyn vuoksi tarvitset tukihenkilön mukaan, kysythän tästä ennen aikaasi.

Ajanvaraukset ainoastaan sähköpostitse tai nettisivujen kautta, mistä löydät myös ajanvarauksen ehdot. Puheluihin en ikävä kyllä ehdi vastaamaan työajalla.

Hinnaston löydät täältä.

Esteitä laitolle:

  • Anatomia; Lävistyksen laitto voi olla usein kiinni myös anatomiasta. Esimerkiksi kaikille ei saa industrial lävistystä, koska rusto ei ole tarpeeksi ulkoneva. Kielilävistyksessä esteenä voi olla kielijänteen tiukkuus, verisuonien sijainti tai suuhygienian laiminlyönti.
  • Mikäli olet raskaana tai imetät, suosittelemme odottamaan, sillä lävistyksessä on aina tulehdusriski.
  • Sairaudet; Tarttuvat verisairaudet kuten Aids, Hiv, C-hepatiitti. Epilepsia, diabetes ja reuma, edellisestä tulehduksesta tulisi olla 3kk aikaa ja aina olisi hyvä kysyä lääkäriltä lupa lävistykseen.
  • Lävistyshetkellä tulee olla perusterve.
  • Älä tule alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena.

Korvalävistykset

Suositus ikäraja 7v.

Perus korvalävistyksiä teen myös nuoremmille, mikäli lapsi on siihen valmis ja antaa ne laittaa. Mikäli lapsi ei anna laittaa, joudun perimään tästä konsultointiajan hinnan. Lävistykset tehdään kertakäyttöisellä terävällä lävistysneulalla, joka ottaa lävistetyn kohdan neulan sisälle. Emme tee lävistyspyssyllä, missä koru ammutaan korvanlehden läpi. Mahdollista tehdä joko 1.2mm tai 1.6mm neulalla.

Paranemisaika n. 1kk.

K-14

Peruslävistykset; Korvanlehden peruslävistys, napa, huuli ja nenä. Ei tehdä ilman huoltajan läsnäoloa.

Paranemisaika vaihtelee.

K-16

Rustokorut, kulma, smiley, kieli, industrial jne. Kysytty lupa vanhemmalta riittää, varaudu todistamaan ikäsi kysyttäessä kuvallisella henkilötodistuksella. Kaikki muut paitsi K-18 lävistykset.

Paranemisaika vaihtelee.

K-18

bridge

Bridge, nänni, microdermal.

Paranemisaika vaihtelee.


Ajanvaraus

Hinnasto


HOITO-OHJEET

Älä koskettele lävistystäsi likaisin sormin!!

Lävistys on avohaava jossa piilee aina tulehdusriski.

Pese ja kuivaa kädet aina huolellisesti ennen lävistysalueelle koskemista! Myös parantuneen lävistyskorun koskettelu vie bakteereja sekä iholle, että omia bakteerejasi iholta kosketuspinnoille (puhelin, ovenkahvat jne). Oma hiki ja hikoilu eivät ole haitallisia, kunhan muistat puhdistaa lävistyksen hikoilun jälkeen.

Älä poista korua lävistyksestä paranemisaikana tai turhaan liikuttele korua

Korun pois ottaminen lävistyksestä paranemisaikana johtaa usein lävistyksen nopeaan umpeutumiseen. Liikutteleminen altistaa lävistyksen käsien mukana lävistysreikään vietäville bakteereille. Puhtaanapito ja lävistysalueen hoitaminen tulee suorittaa korun paikoilla ollessaan.

Käytä puhdistukseen keittosuolaliuosta tai siihen tarkoitettua puhdistusainetta*

*Keittosuolaliuos apteekista (esim. Naso-NaCL ratiopharm20*2ml on kätevä tähän hommaan) tai suun alueelle alkoholiton suuvesi.

Lämmitä keittosuolaliuos ja kiedo se lävistyksen ympärille. Anna hautua 5-15min/2-3kertaa päivässä, noin kuukauden ajan. Käytä hauduttamiseen nukkaamatonta vanulappua tai harsotaitosta. Puhdistuksen tarkoituksena on liuottaa kaikki lävistysreiän läheisyyteen kuivunut kudosneste hellävaroen paranevalta iholta.

Huolehdi, ettei lävistykseen jää/pääse saippuaa tai muita kemikaaleja. Suihkun päätteeksi, anna veden valua suoraan lävistykseen, tämä suorittaa jo haudutuksen, joten erillistä hauduttamista ei silloin tarvita, näkyvät liat pitää toki hellävaroen poistaa esim. kostutetulla topsypuikolla ja lopuksi kuivata. Mikäli lävistys sijaitsee vaikea pääsyisessä paikassa, käytä putsaamiseen lämpimällä vedellä kostutettua vanupuikkoa. Hoitoon ei tule käyttää desinfiointiaineita, rasvoja tai antibioottivoiteita, ne kuivattavat ja ärsyttävät ihoa turhaan, sekä voiteet voivat tukkia lävistysreiän. Muista kuivata lävistys aina puhdistamisen jälkeen.

Kaikki lävistykset erittävät kudosnestettä parantuessaan

Kudosneste on väriltään läpinäkyvää, vaaleaa tai hieman kellertävää nestettä, jota haava erittää itsestään parantuessaan. Tulehdukseen liittyy vahvaa punoitusta, kipua (ei vain korua liikutellessa) sekä rajua märkimistä. Käänny aina ensimmäisenä lävistäjäsi puoleen, mikäli epäilet lävistyksesi tulehtuneen.

Lävistyskorua EI SAA koskaan poistaa tulehtuneesta lävistyksestä, sillä mätä voi koteloitua haavaan!

Lävistysten oheen tulevat patit voivat olla myös osa paranemisprosessia tai kieliä lävistyksen ärtyneisyydestä, joten niidenkin kanssa on hyvä käydä hakemassa lävistäjältä täsmentäviä hoito-ohjeita. Usein näitä patteja on varsinkin nenälävistyksissä. Vältä saunomista, uimista ja seisovassa vedessä oleskelua 4 viikkoa lävistyksen oton jälkeen. (kts. alempaa yleisiä ongelmia)

Älä vaihda lävistyskorua liian aikaisinanna lävistyksesi parantua kunnolla ajan kanssa, ennen kuin lähdet vaihtamaan korua uuteen!

Lävistyksen paranemisaika voi olla kaikkea 2vk-12 kk väliltä, riippuen lävistyksestä sekä hoito-ohjeiden noudattamisesta. Jos liian lyhyt koru puristaa ihoa paranemisaikana, käänny aina ensin oman lävistäjäsi puoleen korunvaihtoa varten.

Mikä on normaalia tuoreen lävistyksen kanssa?

Lävistyksen alkuaikana ja paranemisessa voi tulla turvotusta, särkyä, mustelman muodostumista, kipu korua liikutellessa, kutinaa, ihon kuivumista ja pienet määrät verta. Voit käyttää helpotuksena kylmää esim. jääpala puhtaaseen pussiin, harso päälle ja pitää hetken lävistyksen päällä. Buranaa tms. tulehduskipulääkettä voit ottaa särkyyn.

Suualueen lävistysten hoito: Vältä maito- ja sitrustuotteita, älä jaa ruokailuvälineitä tai vaihda bakteereja muiden ihmisten kanssa 2 viikkoon. Aina kun olet syönyt tai juonut jotain muuta kuin vettä, huuhtele suu raikkaalla ja puhtaalla vedellä. Lisäksi voit huuhdella suun alkoholittomalla suuvedellä tai keittosuolaliuoksella aamuin illoin. Vaihda aina hammasharjasi uuteen, kun otat uuden suun alueen lävistyksen ja pidä hyvä huoli suuhygieniasta.. Hoida lävistystä ihon päältä yllämainituin hoito-ohjein. Kielilävistyksen oton jälkeen, älä syö tai juo mitään kuumaa ja ole muutenkin varovainen syömisen kanssa, kunnes koru on vaihdettu lyhyempään, sillä hammas antaa periksi mutta titaanikoru ei. Ensimmäisten päivien ajan imeskele esimerkiksi jääpaloja tm. sokeritonta kylmää, tämä helpottaa turvotuksen kanssa. Muista käydä vaihdattamassa kielikoru lyhyempään n.1kk päästä tai kun lävistys on kokonaan parantunut, tämä suojaa myös hampaita, kun korulla ei tule leikittyä.

Napakorun laiton jälkeen, vältä korkeita housuja, reikäisiä paitoja yms. mihin koru voi jäädä kiinni. Hoida muuten yllämainituin hoito-ohjein.

YLEISIÄ ONGELMIA ja niiden hoito;

  • Nenä- ja korvan ruston lävistyksissä yleisin ongelma on ns. ärsytyspatti, jonka aiheuttajana voi olla mm. hoidon laiminlyönti, korun osuminen johonkin, päällä nukkuminen jne. Tarkistathan myös korumateriaalin. Patteihin auttaa hoito-ohjeiden noudattaminen (haudutusta voi lisätä 15min/3 krt päivässä), muista kuivata puhdistamisen jälkeen! Älä puristele tai yritä muuten tyhjentää pattia. Patin pitäisi hävitä joidenkin kuukausia sisällä. Myös No Pull silikonilätkiä löytyy myymälästä hintaan 2€/kpl (5€/3kpl). Silikonilätkällä patti häviää yleensä muutamassa viikossa.. Lisätietoja Nopull-silikonilätkistä löydät nettisivuilta
  • Uloskasvu; Tapahtuu usein kulmakorussa, napakorussa (vertikaalisissa lävistyksissä) ja microdermalissa. Koru kannattaa ottaa pois ennenkuin se kasvaa ulos, tästä jää muutoin isompi arpi. Vaihda koru sopivamman mittaiseen.